Gerevitaliseerde locatie
Een culturele pool, die de naam ABŸ meekreeg, heeft één centrale bedoeling: op een gerevitaliseerde locatie een blijvende culturele dynamiek creëren die de geschiedenis respecteert. Daarvoor steunt het op een ontwerp van de architectenbureaus a practice (Brussel) en :mlzd (Biel, Zwitserland), in samenwerking met Bureau Bouwtechniek (Antwerpen). Het geheel wordt aangedreven door de Brusselse openbare bouwexpert Beliris. Het project omvat zowel restauratie, renovatie als nieuwbouw.
Historische gebouwen in halve cirkel
De restauratie en volledige renovatie omvat de historische gebouwen in een halve cirkel. Voor de Franstalige gemeentelijke bibliotheek en speelgoedbibliotheek wordt een nieuwbouw opgetrokken. De bestaande gebouwen zullen worden geïsoleerd om te voldoen aan de huidige normen, terwijl de nieuwe gebouwen zullen voldoen aan de passiefstandaard. Op die manier moet de uit de 12de eeuw daterende abdij van Vorst (en de bijhorende tuinen in het centrum van de gemeente) in zijn luister hersteld worden. De abdij werd in 1764 gedeeltelijk heropgebouwd door architect Laurent-Benoît Dewez, maar de voorbije decennia raakten de gebouwen steeds meer in onbruik, waardoor het gebruik en de inrichting ervan moesten worden heroverwogen. De gemeente Vorst had in 1964 de overblijfselen van de abdij overgenomen, die in 1994 geklasseerd werd.

Op de lange termijn wil de culturele pool ABŸ gaan naar de oprichting van een nieuw theater en een jeugdcentrum. Ook worden de tuinen herontwikkeld, hier worden 400 nieuwe bomen geplant. Eenmaal het project is opgeleverd zullen de bewoners van Vorst en diverse culturele instellingen de beschikking krijgen over een infrastructuur van bijna 9 000 m², harmonieus verspreid rond de vroegere erekoer. De bedoeling is dat de site een plek van individuele en collectieve ontplooiing wordt. Door zijn infrastructuur en tuinen moet hij bijdragen aan een beter samenleven.
Diverse fasen
Er wordt gewerkt in drie fasen, volgens de drie gebieden die worden heringericht. Eerst is er de sloop van een oud restaurant, de bouw van de Franstalige bibliotheek en de renovatie van de buitenkant van de zuidelijke vleugel. De werken zouden naar verluidt drie jaar duren.

“We streven ernaar om het bestaande en geklasseerde erfgoed te vertalen naar hedendaagse normen”, stelt men bij Bureau Bouwtechniek. “Op die manier moet het voldoen aan de huidige gebruikseisen, zonder dat de authentieke charme verloren gaat. Zo willen we de nieuwe gebouwdelen, zoals de bibliotheek en de bestaande gebouwen, harmonieus met elkaar verbinden. Dit vereist een zorgvuldige integratie van restauratie en renovatie, waarbij nieuwe functies in bestaande gebouwen worden ingeplant. Het spreekt vanzelf dat we hierbij geen enkel detail aangeroerd willen laten.”
Totale kostprijs
De totale kosten van de werkzaamheden worden geraamd op € 21.682.261 (btw inbegrepen). Het project krijgt financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (via het Duurzame Wijkcontract Abdij en de dienst Cultureel Erfgoed), de Federatie Wallonië-Brussel en de Europese Unie via het EFRO-programma.
Beelden © a practice